Ook logopedist bij advies borstvoeding

20 December 2017

DWINGELOO – Zwangere vrouwen en jonge moeders uit Dwingeloo en omgeving kunnen bij borstvoeding voortaan advies krijgen van een lactatiekundige én een logopedist.

De adviezen worden gezamenlijk gegeven door Paula Oosterhuis (preverbaal logopediste van Logopedie-Dyslexie-Coaching) en Carolien Barelds (borstvoedingskundige van Lactatiekundige Praktijk Dwingeloo). Zij helpen moeder en kind thuis bij problemen met de voeding. Indien nodig komen Carolien en Paula samen op huisbezoek.

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. In Nederland krijgt ongeveer 80 procent van de baby’s direct na de geboorte volledige borstvoeding, maar dit cijfer is na 3 maanden al bijna gehalveerd. Een kleine kink in de kabel kan de borstvoeding verstoren en van invloed zijn op de gezondheid van het kind. Bijvoorbeeld als het kind het benauwd krijgt, gaat kokhalzen, zich verslikt of voeding weigert. In al deze gevallen kunnen Paula en/of Carolien worden ingeschakeld.

Paula geeft als preverbaal logopediste ook advies over passende materialen. Bij flesvoeding gebeurt het regelmatig dat ouders niet de juiste flesjes en spenen gebruiken. Verder hebben niet alle kinderen genoeg uithoudingsvermogen of zuigkracht om goed te kunnen drinken. Paula beoordeelt of de baby medisch gezien klaar is om dit zelf te kunnen. Ze biedt ook hulp bij de overgang van vloeibare naar vaste voeding. “Bijvoorbeeld als een kind moeite heeft met stukjes in het eten, het happen van een lepel of bij problemen met kauwen of slikken.”

Carolien geeft als lactatiekundige vooral praktische ondersteuning bij borstvoeding. Zij helpt moeders onder andere bij het aanleggen van de baby aan de borst en het aannemen van een goede houding tijdens de borstvoeding. Ze legt uit: “Soms heeft een baby moeite met het aanhappen of ervaren moeders pijn bij het aanleggen. In onder andere zulke situaties kan ik adviseren.”

Zwangeren en belangstellenden zijn dinsdag 21 november 2017 welkom bij de voorlichtingsavond over borstvoeding en voeding van jonge kinderen. De avond vindt van 19.30 tot 20.30 uur plaats in het Gezondheidscentrum Dwingeloo, Entingheweg 18b. 

Overig nieuws

Geen overig nieuws beschikbaar!